Még egyszer a NATO futásról

“NATO Run” in Budapest, Hungary

Több mint 2000-en rajtoltak az Attila úton a 10 kilométeres NATO FUTÁSON. A versenyt hagyományosan Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter verseny fővédnök indította el, majd maga is csatlakozott a mezőnyhöz. Egyéniben és kétfős váltóban is lehetett nevezni és számos kiváló NATO katonaatléta is versengett a győzelemért, akik 13 NATO tagországból érkeztek a Honvédelmi Minisztérium meghívására. Itt köszönthettük néhány Budapesti Nagykövetség csapatát is, akik váltóban és egyéniben egyaránt részt vettek a Nagykövetségek versenyszámában, amit idén először hirdettek meg a szervezők. Összesen 24 ország résztvevőit üdvözölhettük a népes futótáborban.

Mire a 10 kilométeres táv indulói összegyülekeztek a Vérmezőn, már a nap is éreztette melegét és meg-, megmutatta sugarait a felhők között. Az előkészületek közepette a HM Tűzszerészei bemutatóval és izgalmas beszámolókkal mutattak ízelítőt munkájukból, mely többek között az improvizált és más robbanószerkezetek felderítését, hatástalanítását és megsemmisítését is magába foglalja.

Idén is lehetett csatlakozni a NATO női, az ENSZ 1325-ös határozatának megvalósítását szolgáló programjához egy erre a célra tervezett technikai futópóló viselésével, amellyel a támogatók a nők szerepének fontosságát hangsúlyozták a döntéshozatalban, konfliktusos helyzetekben, minél szélesebb körben képviselve nemük sajátos jellegét a világban.

Férfi egyéni abszolút kategóriában valamennyi érmet az ukrán csapat vihette haza, köztük is elsőként Roman Romanenko ért célba, az arany őt illette. A női egyéni küzdelem viszont magyar sikereket hozott, hasonlóképpen a férfiakéhoz, itt viszont a mieinket ékesítette az arany, ezüst és bronzérem. Váltóban szintén magyar sikerek születtek, mindhárom kategóriában magyar „társulások” értek célba az első három helyen.

A katonák versenyében a nőknél, az abszolút kategóriában győztes Böhm Lilla állhatott ismét a dobogó legfelsőbb fokára, míg második Pistilla Alessa lett Olaszországból, aki abszolútban a harmadik helyen végzett, ebben a számban a harmadik helyen szintén magyar hölgy, Dr. Svéd Amelita ért célba. A férfiaknál román sikert hozott ez a szám, őt két olasz fiú követte: Catalin Atanasoalei, El Otmani Said, Cominotto Manuel.  Csapatban így az olasz utazók szerezték a legtöbb pontot Románia és Görögország csapatai előtt.

A 4 kilométeres Decathlon Várfutáson közel fél ezren indultak el, rájuk hasonlóképpen várt az első kerület erőt próbáló magaslatai és panorámája egyaránt.

A beérkezőket befutóérem, VIWA vitamin italok, ásványvíz a b’nature jóvoltából, Harcipán energia-szelet a Szamos Marcipántól, Moments csokik és Runners world lapok is várták a befutócsomagban. A helyezetteket a Decathlon Magyarország is jutalmazta.