A főváros útjain, nem csak versenyen…

Budapest közút nagy kép

Immár harmadik éve a NATO FUTÁS kiemelt támogatója a Budapest Közút Zrt. Szerteágazó tevékenységük jó néhány versenyünket közvetlenül is érinti, így támogatásuk és a versenyen való közvetlen jelenlétük különösen is sokat jelent és fontos számunkra. Az alábbiakban megismerhetjük feladataik sokrétűségét.

A mindennapok közlekedését érintő aktuális út és közlekedési információkról a percről percre való eligazodás érdekében a www.útinform.hu oldalon tájékozódhatunk.

A Budapest Közút Zrt. látja el a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő utak és hidak, valamint a nem fővárosi tulajdonú, de a közösségi közlekedés által igénybe vett utak üzemeltetési és fenntartási feladatait. Tevékenységükhöz tartoznak a közúti műtárgyakkal kapcsolatos teendők, valamint a forgalomtechnikai létesítmények. (PR CIKK)

Társaságunk Út-, híd-, műtárgyfenntartási Igazgatósága bírálja el a kezelt létesítményeken bontással és építéssel járó kiviteli munkákra vonatkozó közútkezelői és munkakezdési hozzájárulási kérelmeket. A főváros fő- és tömegközlekedési útvonalain útellenőrzési tevékenységet végzünk, és intézkedünk az észlelt hibák megszüntetése érdekében. A Duna-hidakon hídmesteri szolgálatot működtetünk. Feladataink közé tartozik az üzemeltetésünkben lévő fő- és tömegközlekedési úthálózat, a Duna-hidak, a közúti alul- és felüljárók, gyalogos aluljárók és egyéb műtárgyak, forgalomtechnikai létesítmények üzemeltetési és fenntartási feladataival kapcsolatos kivitelezési munkák elvégzése. Évente több tízezer úthibát hárítunk el.

Forgalomtechnika

A Forgalomtechnikai Igazgatóság gondoskodik a fővárosi közúthálózat forgalomtechnikai kezeléséről, üzemeltetéséről, nyilvántartásáról. E tevékenység során meghatározzuk a közutak forgalmi rendjének kialakítását, segítve a gépjárművel vagy gyalog közlekedők mielőbbi biztonságos célba jutását. Működtetjük a forgalmi rendet szabályozó eszközöket, létesítményeket: 130 000 jelzőtáblát, 447 000 négyzetméter burkolatjelet, 1060 darab jelzőlámpás csomópontot.

Metrós projektek

A Metró Mérnök Igazgatósághoz elsősorban az M4 metróvonal építésével és az M3 metró rekonstrukciójával összefüggő feladatok tartoznak, de közreműködünk egyéb közlekedési beruházásoknál is. Az igazgatóság az M4 metróvonal sikeres átadásával és az M1-M7 autópályák bevezető szakaszán létesült forgalmi csomópont építésével kapcsolatos tevékenységéért már kétszer részesült Építőipari Nívódíjban.

Parkolás, teherforgalom, taxi

A Budapest Közút üzemelteti a Budapest VII. kerületi Önkormányzat területén, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületi várakozóhelyeket és 17 darab P+R parkolót, továbbá a Margitsziget északi fizető parkolót és a Rákóczi téri mélygarázst. Társaságunk további feladatai közé tartozik fővárosunk védett, illetve korlátozott forgalmú teherforgalmi övezeteinek üzemeltetése és a behajtási rendszer fejlesztése. A taxi gépjárművek minősítése, a díjfizetés, az engedélykártya és matrica átvétele és a szerződéskötés is társaságunk ügyintézésében történik.

Nyilvántartás – KARESZ

A Budapest Közút Zrt. által kezelt, illetve üzemeltetett útszakaszról folyamatosan részletes, geodéziai pontosságú adatokra van szükség. A társaságunk által kidolgozott 3D adatgyűjtő és adatfeldolgozó rendszer (KARESZ) biztosítja a Főváros teljes úthálózatának, illetve igény szerint egyéb helyszíneinek felmérését és 3D térképi adatbázisba töltését geodéziai pontossággal. A rögzített adatoknak köszönhetően minden út, épület és műtárgy mérhetővé és elemezhetővé válik.