A Riói Olimpia katona szemmel

Szurkolók serege fogadta a Riói Olimpiai Játékokról hazatérő magyar csapatot augusztus 24-én a SYMA Csarnokban. A 160 magyar válogatott közt több mint 20 a Budapesti Honvéd Egyesület sportolójaként képviselte hazánkat a Nyári Játékokon és ért el kiváló eredményeket.

Közülük is nagy figyelmet fordítottunk azon olimpikonokra, akik egyben a Magyar Honvédség katonáiként is teljesítenek szolgálatot. Így nagy öröm számunkra Rédli András főhadnagy férfi párbajtőröző, aki csapatversenyben Boczkó Gáborral (BHSE), Imre Gézával (BHSE) és Somfai Péterrel (BHSE) együtt 39-37-re győzte le a világbajnok címvédő ukránokat, és állhattak a bronzérmesek dobogójára Rióban. Megtudhattuk Rédli főhadnagytól, hogy egy huszonegy éves pályafutás áll az olimpiai érem mögött, melyet a Magyar Honvédségnek is köszön: „Október óta járok az MH Kecskeméti Repülőkórházba, ahol pszichológus foglalkozik velem, hogy stabil, kiegyensúlyozott és motivált legyek. A tizennégy hetes alapkiképzés pedig fegyelmet és rendet adott az életemnek, ennek köszönhetően a vívásnak is” – hallhattuk az olimpikontól.

Imre Géza férfi párbajtőr egyéniben ezüstérmes lett, miután drámai küzdelemben kikapott a nála huszonegy évvel fiatalabb dél-koreai Park Szang Joungtól 15:14-re.

A honvédos Szabó Gabriella az Újpesti Kozák Danutával 500 méter kajak párosban olimpiai aranyérmet szerzett, szintén 500 méteren, immár négyesben a páros kiegészült az úgyszintén honvédos Csipes Tamarával és a Győri Fazekas-Zur Krisztinával, akik együtt ismét a dobogó legfelső fokára állhattak.

Ötödik helyen végzett a férfi vízilabda válogatott, köztük két honvédos versenyzővel, Szivós Mártonnal és Decker Attilával.

Az őrnagyi rendfokozattal rendelkező diszkoszvető, Kővágó Zoltán, aki az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison szolgál, a hetedik helyig jutott a Riói Olimpián.

Tizenkettedik helyen futott be Marosi Ádám öttusázó, főhadnagyként az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonája, a korábbi londoni játékok bronzérmese.

Ez honvédosaink rövid mérlege, akik hozzájárultak, hogy 207 ország közül Magyarország a 12. helyet szerezhesse meg a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok végelszámolásában: 8 aranyérem, 3 ezüstérem és 4 bronzérem lett mérlegünk.

 

Forrás: www.honvedelem.hu

Fotó: MTI