25. Történelmi Váltófutás

Történelmi váltó

A Történelmi Váltófutás idén 25. évfordulóját ünnepli! 1993-ban egy 1924-es, akkor Kegyeleti Váltófutás néven induló eseményt elevenített fel a Budapesti Atlétikai Szövetség, mely akkor is, most is az Aradi Vértanúk előtt tiszteleg és emlékezik. 13 csapattag, 13 váltóállomás, 13 vágta eleveníti fel a hősöket, akik neveit az egyes váltóhelyek is őrzik. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örök példát adott nemzedékeknek népünk megmutatkozó összetartó erejéről, nemzettudatáról, szabadságszeretetéről és büszkeségéről.

Várjuk általános- és középiskolás, valamint egyetemista 13 fős csapatok jelentkezését a Budapest Futófesztivál – NATO Futás keretében megrendezésre kerülő 25. Történelmi Váltófutásra!

Jelentkezni a bpatletika@gmail.com e-mail címen lehet.

Rajt a Vérmezőn, cél a Kapisztrán terén! A táv 4000 méter, melyet a 13 fő felváltva teljesít, s adja át mártírjaink „társaságában” következő csapattársának a stafétát.

Álljon itt néhány „utolsó gondolat” a soknemzetiségű hősöktől:

„Szép deputáció megy Istenhez a magyarok ügyében reprezentálni.” – Pöltenberg Ernő utolsó mondata kivégzése előtt.

„Istenem, az újkor ifjúság egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.” – Kiss Ernő utolsó mondata kivégzése előtt.

„Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.” – Gróf Vécsey Károly utolsó mondata kivégzése előtt.