Beszámoló

Vasárnap reggel 9 óra tájt a levegő ígéretesen melegedett, noha a nap még felhők mögé rejtőzött a Vérmező fölött. Először a Történelmi Váltó fiataljai gyülekeztek. Általános-, középiskolás és egyetemista csapatok 13 fős tagjai kezdték meg közös bemelegítésüket és vették át a rajtsátraknál a stafétabotokat. 10:30-kor rajtolt a futam az Aulich Jánosról elnevezett starthelyről, hogy a 13 sprint-távot, mely 200-400 méterig terjedt, 13 csapattárssal megosztva fussák le. Minden egyes állomást egy-egy hősről neveztek el, a névadót egy-egy tábla jelezte a váltóállomásokon a mártírok portréival együtt.

Ezúttal is közel 1600 diák érkezett a gróf Battyhány Lajosról elnevezett célba, az Aradi Vértanúk tiszteletére rendezett eseményen. 1924. október 6-án indult először útjára a Nagy Staféta, melyet aztán a Budapesti Atlétikai Szövetség 1994-ben élesztett újjá. Célja akkor is, ma is a tiszteletadás és emlékezés, emlékezni, hogy van hová fordulnunk, ha példát akarunk követni, van minta, mely eligazít összetartozás, szabadságszeretet, hűség tekintetében.

A leggyorsabb általános iskolás csapat mind a fiú, mind a leány kategóriában a Fazekas Mihály Általános Iskola lett, fiúknál a Batthyány Lajos Általános Iskola ért célba másodikként az Andor Ilona Ének-zenei Általános Iskola előtt, míg a lányoknál második az Eötvös József Általános Iskola csapata, harmadik úgyszintén az Andor Ilona Ének-zenei Általános Iskola.

A középiskolások viadalát a Veres Pálné Gimnázium nyerte mindkét nemben, a második a hölgyeknél az Eötvös József Gimnázium csapata lett, harmadik a Szent István Gimnázium, míg az uraknál a Kölcsey Ferenc Gimnázium ért be másodikként a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium előtt.

Az egyetemisták küzdelmét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyerte.

Részletes eredménylista: www.bpatletika.hu oldalon érhető el.